Strawberry Generation by Rhenald Kasali

Hai Anak Muda Indonesia! Masih ingat dengan artikel yang berjudul Hapus Mental Penumpang dengan Melanglang Buana? Ternyata, misi Prof. Rhenald Kasali untuk mewajibkan mahasiswanya untuk melakukan perjalanan keluar negeri secara mandiri tidak hanya mengubah pola pikir mahasiswanya untuk menjadi driver, namun juga mempersiapkan mahasiswanya untuk tidak menjadi bagian dari Strawberry Generation. Lalu apa hubungannya strawberry generation dengan melanglang buana ke luar negeri secara mandiri?  Baca artikel menarik dari Prof. Rhenald Kasali berikut ini!

****

d11

Saya ajak Anda menjelajah ke wilayah-wilayah baru dalam dunia pendidikan. Beberapa hari lalu saya menemani mahasiswa-mahasiswa saya yang meluncurkan buku mereka: 30 Paspor. Buku ini berisi “curhat” dan sharing pengalaman mahasiswa di kelas saya yang saya ajak kesasar di luar negeri.

Mereka harus mengurus dokumennya sendiri, pergi sendiri, tak boleh didampingi orang tua atau kerabatnya, merasakan betapa sulitnya hidup di negeri orang. Mereka juga harus bergaul dan beradaptasi dengan orang-orang di negara tersebut. Ada perbedaan bahasa dan budaya karena mereka dilarang pergi ke negeri yang bahasa dan budayanya mirip dengan kita. Sepulangnya dari luar negeri, saya lihat mereka kini menjadi percaya diri, ulet, sangat mandiri, dan lebih mampu mengatasi masalahnya sendiri. Mereka juga menjadi lebih toleran dalam menghadapi perbedaan.

Kini saya bisa dengan bangga menyebut mereka sebagai driver yakni orang-orang yang mampu bersikap dan mengambil keputusan. Para driver inilah yang kelak mampu menjadi penentu nasib orang lain terutama para passenger-nya. Ternyata, kalau diajak untuk menempa diri, para mahasiswa yang selama di sini saya lihat manja, enggan menghadapi kesulitan, takut menghadapi situasi yang tidak menentu, bisa juga menjadi sekeras baja. Rupanya saat kesasar, menghadapi beragam kesulitan, simpul-simpul syaraf berpikir manusia dipaksa bekerja lebih keras dan menjadi lebih hidup.

Lantas apa hubungannya dengan strawberry?

Strawberry dan Sikat Gigi

Membayangkan mereka yang kesasar tadi, saya teringat dengan pandangan para eksekutif banyak negara Asia tentang strawberry generation yang kurang lebih seusia dengan mereka. Dari bentuknya dan warnanya, strawberry itu menawan. Namun, di balik keindahannya, ia ternyata begitu rapuh. Cobalah pakai sikat gigi untuk menyikat strawberry. Pasti bagian luar strawberry tersebut mudah rusak. Padahal sikat gigi itu cukup lembut untuk gigi kita. Itu adalah ilustrasi dari strawberry generation. Sebuah subset dari suatu generasi yang rapuh meski terlihat indah.

Mudah hancur dan sakit hati. Generasi yang lebih tua bahkan menyebutnya sebagai generasi yang mudah kecewa.  Akibat itu, hubungan baiknya dengan para mentor mudah rusak.  Tak sedikit strawberry generation yang begitu mudahnya menuding para senior sebagai penyebab depresi. Generasi ini, kalau gemblengan di rumahnya dulu kurang begitu kuat, juga mudah galau. Banyak berhalusinasi dan enteng mengungkapkan kegalauannya ke mana-mana, termasuk ke teman-temannya. Sebagian besar menyalurkannya melalui media sosial. Mereka memasangnya sebagai status di berbagai gadget– nya. Daya lepasnya setajam kerikil yang dihentak katapel dan kena kepala kita.

Generasi Kreatif

Rasanya tidak adil kalau kita hanya melihatnya sisi negatifnya. Selain kelemahannya tadi, strawberry generation juga unik dan lebih terbuka. Mereka kreatif. Di dalam benaknya tersimpan banyak sekali gagasan, termasuk yang paling liar sekalipun, kritis, dengan kemampuan connecting the dots yang begitu luwes. Banyak anak muda yang kakinya jauh lebih ringan ketimbang generasi saya yang banyak beban dan lebih besar rasa malunya untuk tampil. Sebagai orang tua, saya selalu ingin belajar memahami mereka. Saya pernah hadir dalam sebuah rapat di suatu perusahaan yang mengalami deadlock.

Di tengah kondisi tersebut, seorang pria muda melontarkan sebuah gagasan yang out of the box. Saya agak terperangah dengan idenya. Segera setelah itu banyak yang melontarkan kritik, baik positif maupun yang asbun. Namun, setelah penanya terakhir yang nadanya amat menyerang, wajah anak muda tadi cepat berubah. Dia terlihat tidak bisa menerima. Saya mencoba menengahi. Sejatinya saya terkagum-kagum dengan gagasannya yang betul-betul out of the box. Itu sebabnya saya tidak tahan untuk tidak memberikan pujian. Direksi menjelaskan anak muda tadi termasuk salah satu bintangnya. Wajar kalau diberi tantangan.

Setelah lulus dari perguruan tinggi terkenal, beberapa bulan lalu ia langsung bergabung dengan perusahaan. Direksi tadi lalu memanggil sang anak muda dan memperkenalkannya kepada saya. Kami lalu berbincang selama beberapa saat. Beberapa bulan berlalu sejak rapat tersebut, suatu siang ketika makan di sebuah restoran saya bertemu kembali dengan si anak muda tadi. Tapi, sejenak kemudian anak muda tadi bercerita bahwa dia sudah meninggalkan perusahaan tadi pindah ke perusahaan baru.

Saya kaget dan bertanya, “Mengapa?” Ia bercerita tentang rasa tidak nyamannya karena merasa diserang dalam rapat yang lalu. Saya tertegun. Bagi saya, diserang kiri-kanan dalam sebuah rapat adalah hal biasa. Tapi, rupanya tidak bagi anak muda tadi. Betapa rumitnya medan yang saya hadapi dalam karier, saya bisa bertahan hampir 30 tahun sebagai pendidik. Tidak sadar, kadang saya tersenyum: lama juga ya?

Kiat Menghadapi

Kita bisa menemukan anak-anak muda semacam itu pada banyak perusahaan. Apa jadinya jika perusahaan Anda banyak mempekerjakan mereka? Tahukah Anda, mendapatkan good passenger dari generasi ini lebih baik daripada menyimpan bad driver? Mereka jelas tak bisa dikelola dengan cara-cara lama. Maka pertama-tama bangun dulu mental mereka, jangan fokus pada hardskill mereka seperti pengetahuan atau bidang khusus pekerjaannya. Fokuslah pada mental mereka. Jadikan mereka pribadi yang tangguh.

Bangunkanlah kesadaran bahwa mereka bukan passenger. Kedua, jangan pernah membayangkan uang akan memuaskan mereka. Anak-anak ini kalau bisa diputar mentalnya, akan menjadi pribadi yang suka menghadapi tantangan. Maka itu, setelah diputar, berikan kepercayaan. Beri mereka proyek-proyek penting, yang membuat mereka mampu belajar dan upgrade diri sehingga mereka merasa ikut berkontribusi terhadap keberhasilan perusahaan.

Ketiga, dampingi pengambilan keputusannya agar mereka tahu membaca arah. Keempat, kalau dia keras kepala dan susah dikendalikan, jangan terlalu bersedih kehilangan anak-anak yang kreatif itu. Adakalanya itu cerminan dari pembentukan masa lalunya yang memang rapuh. Orang yang pintar harus punya ketangguhan juga self discipline. Tetapi, yang bagus sekalipun punya pola “terbang” yang tidak sama dengan generasi Anda. Jadi pahamilah subset dari generasi baru ini.

Sumber Artikel

http://rhenaldkasali.com/strawberry-generation/

 

Apakah artikel tersebut sudah memberi gambaran hubungan strawberry generation dan pentingnya melanglang buana ke negeri orang secara mandiri? Yap, hubungannya adalah ketika mereka memutuskan untuk melakukan kegiatan di luar negeri seperti kegiatan sosial dan kegiatan lain, mereka akan dituntut untuk menjadi seorang driver yang mampu bersikap dan mengambil keputusan. Selain itu, mereka dituntut untuk mampu meghadapi pressure dan situasi yang tidak menentu dan tak terduga.

Pada saat mereka melakukan perjalanan ke negeri orang dan tersesat, saat itulah mereka menghadapi beragam kesulitan. Saat itulah mereka dituntut untuk kuat dan sabar menghadapi situasi tersebut. Saat itu pula simpul-simpul syaraf berpikir manusia dipaksa bekerja lebih keras dan menjadi lebih hidup. Sehingga selepas mereka kembali dari perjalanan mereka, pola pikir mereka akan berbeda dari sebelumnya. Mereka menjadi pribadi yang lebih kuat dan tidak mudah rapuh dari sebelumnya. Sehingga mereka bukan lagi seperti buah strawberry yang indah secara fisik namun rapuh di dalamnya.

 

Apakah kamu Anak Muda Indonesia yang tidak ingin menjadi bagian dari strawberry generation?

Jawab pertanyaan ini dengan menjadi bagian dari Global Citizen Program.

CTA register

 

 

A Pleasure for Me, An Impact for Society – Global Citizen AIESEC Surabaya

It seemed like a dream that I had participated in a social project as an Exchange Participant in Global Youth Ambassador Program, especially had it abroad. Even though it spent my parent’s money, but I cannot say it was not worth it. I got to know new people, experiences, and also relation. The most precious thing I feel is that I give positive impact for people around me.

“The most precious thing I feel is that I give positive impact for people around me.”

On June 9th-July 26th 2015, I stepped my foot on Elephant country. Yeah, THAILAND! YIPPIE! I had 3 months of holiday, and half of it would be spent in this country! Of course I was so excited about that. I would not waste this chance to not travelling around. However, travelling was not my main objective during my time at Thailand.

The project I participated was carried by AIESEC in Thailand LC Assumption University named Sawasdee National Project. It was an education project which everyone who would like to have teaching experience in a rural area of Thailand. I did not teach complex subject to them, only basic English. The very basic one, such as simple conversation, vocabularies, and mini games. This program is proposed to give students in the rural area more International exposure, also grow their bravery and motivation to interact with foreign people, and put their mind of thought “Learning English is fun”.

I lived in a host family. The family was very humble, and the house was very simple. It was just like typical houses for Indonesian’s middle class. The family consists of 4 members, Mother, Father, and their 2 daughters. They are very kind and care to me. They even give their daughter’s bedroom for myself, while my family slept in one bedroom.

The first time I arrived at my host’s house, I was welcomed with food. It was shocking for me actually, because they gave me raw shells. I have never eaten raw shells before and they served that. I just tried to eat them, although it was very fishy. I thought that it would offend them if I reject the food. They also had spices. What I learnt from Thai’s cuisine is that Thai people very love to consume spicy and sour food. So much sour, I think. I like the spicy taste because it is similar to Indonesia.

That was the first shock. The second one is the family only know very little English. Every day my family almost always talked to me in Thai language. Sometimes, this made me a little bit depressed since I could not understand what they said to me at all. As the time goes on, finally I am able to understand what they are saying, as long as they use gesture in expressing something. The next day and so on, I love the house. I love the family. My mother always cook for the food. And I love most of her cook. My host family became my family, and their home became my home.

“As the time goes on, finally I am able to understand what they are saying, as long as they use gesture in expressing something”

I came to the school for the first time. I went with my Mom since she is also a teacher at the school. We went by a motorcycle (the next day and so on I was the one who ride it). The road along the way to my school is very much beautiful. I was able to see very pure blue sky, wide and green rice field, and feel the wind breeze to my skin. That is the view I miss after coming back to Indonesia.

The school’s name is Ban Khlong Pra Moe Pi Sai. It was just very small school. The school only consist of around 30 kindergarten students, and 16 elementary students from grade 1-6. What I love from the school is that the school has very good habit. They sweep and mop the floor every morning. Even the kindergarten students. When lunch time is coming, the elementary school students will prepare the food for kindergarten students and the teachers. They also the one who clean up the dishes after eating.

I was assigned to teach the elementary students. Since there are only 16 of them, so there are only 2 classes. 1 class consists of 8 students. I was confused how to teach them at the first time. I can’t speak Thai, and they can’t speak English. Finally, Google Translate became my option. Then trying to write some vocabulary and asked them to say it together. I used many gestures to make them understand more easily. And so on so forth. Since there are 2 elementary classes, I only taught each class for 3 hours every day. We were not only studying, but also playing, trying to have chit-chat, and of course taking selfies.

The students in my school were very “active”. When they became bored with the lesson, they would be very noisy go everywhere around the class as they like. Sometimes I felt uneasy to calm them down so I got to ask for help from local teachers. Although they are naughty, they still have their good side. They brought me drink, carried my belongings, and gave me presents for my birthday.

The thing that always be my everlasting memory is I had my Ramadhan abroad and not in Muslim majority country. Other EPs (Exchange Participants), host family, even the teachers at my school didn’t understand why I can’t eat and drink during Ramadhan. The students were also confused seeing me do praying at school. The last but not least, about food. Halal food is very rarely to find around Nakhon Pathom (the province where I taught). I had some difficulties to explain about food restriction for Muslims.

Day by day passed. And 6 weeks of teaching had finished. I got to go. It was very sad and happy moment at the same time. Very sad because I had to leave them, and very happy to get to know them. Students, host family, teachers, friends, they are all treated me very well. I hope I can go to Thailand in the next future and have a chance to see all of them once again.

“The most beautiful thing when you travel the world is the uniqueness of the place. However, the most precious thing you will meet is the experiences when you have to engaged with the society and also make their day more colorful and valuable because you were there.”

Ninda Lastri Yulia

Industrial Engineering Student at Institut Teknologi Sepuluh Nopember Surabaya

GLOBAL CITIZEN EXPERIENCE

 

Create Your Own Story This Winter by JOIN OUR PROGRAM

Hapus Mental Penumpang dengan Melanglang Buana

 Halo Anak Muda Indonesia!

Artikel yang di publikasikan oleh Surat Kabar Jawa Pos berikut ini dapat menjadi referensi bagi anak Muda Indonesia yang masih memiliki rasa takut dan ragu untuk melakukan perjalanan ke luar negeri baik untuk kegiatan sosial di luar negeri maupun kegiatan lain secara mandiri, apa keuntungan yang akan di dapat ketika melakukan kegiatan tersebut di luar negeri, dan mengapa kalian harus melakukan kegiatan tersebut di luar negeri secara mandiri.

 

Prof. Rhenald Kasali, seorang Guru Besar di bidang Ilmu Manajemen, Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia memiliki cara praktis dalam mendidik dan mengubah pola pikir mahasiswanya di kelas. Agar berani menjadi seorang pemimpin dan tidak bermental penumpang, Beliau mewajibkan mahasiswa-mahasiswanya untuk melancong ke luar negeri seorang diri. Menurut Prof. Rhenald Kasali, “anak muda yang melakukan perjalanan ke luar negeri secara mandiri dapat melatih self driving dan menghapus mental penumpang. Sehingga, ketika mereka kembali ke Indonesia, mereka akan siap dan berani menjadi pemimpin”. Banyak yang suka melakukan perjalanan ke mancanegara. Namun, tidak banyak yang memilih melakukannya secara mandiri. Padahal, hal tersebut merupakan cara ampuh untuk memperluas cakrawala, mendalamkan rasa, dan melatih diri berpikir terbuka.

 

7808_6327_Oke-DSC_2325

 OUT OF THE BOX: Rhenald Kasali (depan kiri) bersama para mahasiswa saat meluncurkan buku yang menuangkan kisah dan pengalaman perjalanan mandiri. Foto: Zalzilatul Hikmia/Jawa Pos.

Aland Diknas Tanada – India

Rasa cemas menghantui benak Aland Diknas Tanada, 21. Saat itu adalah kali pertama dia menyusuri negeri orang tanpa ditemani siapa pun. India, negeri dengan penduduk terbesar kedua di dunia, menjadi tujuannya. Begitu keluar dari Bandara Mumbai, dia disambut bau menyengat karena banyak sampah yang berserakan. Aland langsung membayangkan situasi tak mengenakkan yang akan berlangsung hingga sepekan ke depan.

Ternyata benar, dia juga beberapa kali nyaris tertabrak karena lalu lintas yang semrawut. Dia juga sempat menjadi saksi seseorang yang tertabrak bus yang melaju kencang. Meskipun takut-takut, Aland harus menuntaskan perjalanannya di negeri itu.

Perjalanan Aland adalah tugas wajib kelas Pemasaran Internasional di Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia (UI). Kelas pada awal semester ke-enam tersebut dibimbing oleh Rhenald Kasali. Rhenald mengharuskan seluruh mahasiswa yang mengikuti kelasnya untuk menentukan sendiri negara mana yang akan dikunjungi. Harapannya, semua dapat memetik pengalaman berharga.

”Satu hal yang gue sadari setelah di sana. Gue harus pulang. Harus balik ke Indonesia. Baru kali ini gue bangga banget sama Indonesia,” ujar Aland saat ditemui pekan lalu.

Ananda Rafi – Dubai, Uni Emirat Arab

Ananda Rafi, mahasiswa lainnya, punya cerita lebih seru. Dia nyaris dipukuli seorang lelaki saat melakukan perjalanan ke Dubai, Uni Emirat Arab. Rafi yang berangkat pada 10 April 2014 dengan menggunakan armada Emirates Airlines duduk dengan tenang di kursi di dekat pasangan suami istri warga berdarah Arab. Anak pertama di antara tiga bersaudara itu pun langsung duduk di sebelah sang perempuan.

Tidak lama setelah itu, sang laki-laki berkata kepadanya dengan bahasa Inggris bercampur bahasa Arab yang tak dimengerti Rafi. Sambil menggerakkan tangan, sang lelaki yang memakai gamis itu memerintah Rafi untuk pindah tempat duduk. Karena merasa tempat duduknya sudah sesuai dengan yang tertera di boarding pass, tentu saja Rafi menolak. ”Lalu, tiba-tiba dia bilang, eh you go there. Wife sleepLah gue makin gak ngerti. Istrinya emang lagi tidur sebelah gue,” ujarnya.

Rafi pun kemudian membalas dengan berkata bahwa istrinya memang sedang tidur. Pembicaraan keduanya terus berlanjut tanpa ada titik temu. Sang suami pun sampai berdiri dan marah bukan kepalang. Lalu, seorang pramugari menghampiri keduanya. Sang pramugari berusaha berkomunikasi dengan orang Arab tersebut. Ternyata, di budaya mereka tidak diperbolehkan seseorang untuk duduk barsama perempuan bersuami seperti yang dilakukan Rafi. ”Untung saja, gue nggak digebukin di pesawat,” keluhnya sambil meringis. Rafi pun akhirnya pindah tempat duduk hingga mendarat di Dubai.

”Kalau tidak pergi sendiri seperti ini, mungkin saya tidak akan pernah tahu. Bener-bener deh pengalaman ini,” katanya.

Ragil Caitra Larasati – Islandia

Lain Rafi, lain pula cerita dara cantik kelahiran 21 tahun lalu, Ragil Caitra Larasati. Gadis mungil itu seperti tidak punya hambatan untuk dapat terbang ke Islandia. Ragil memang beruntung karena bisa berkunjung ke negeri yang disebut-sebut sebagai salah satu tempat paling membahagiakan itu. ”Mungkin karena itu menjadi impian saya sejak SMA. Jadi, semuanya terasa menyenangkan,” tuturnya.

Ragil bahkan sengaja masuk kelas Rhenald untuk bisa memenuhi impiannya pergi ke Islandia. Dia pun menyiapkan dengan matang. Perjalanan selama 31 jam pun terbayar dengan lelehan salju yang turun menyambutnya dengan ceria. Ragil menjadi mahasiswa terlama yang menyelesaikan perjalanan ke luar negeri. Selama sebelas hari dia memanfaatkan segala kesempatan untuk menikmati keunikan Islandia. Misalnya, cuaca yang tidak pernah bisa diprediksi. Siang cerah, sore lalu tiba-tiba hujan, bisa pula turun salju, bahkan hujan batu. Kemudian, tur ke beberapa daerah wisata, termasuk kediaman Presiden Islandia.

Tak ketinggalan, momen yang paling membuatnya bahagia adalah menonton konser Bjork, penyanyi yang juga membuatnya terobsesi mengunjungi Islandia sejak SMA itu. Ragil mengaku sangat bahagia begitu mendengar sang idola melantunkan lagu-lagu kesayangannya. ”Rasanya seperti mimpi,” ungkap dia.

Buku 30 Paspor di Kelas Sang Profesor

B0ORfVsCAAIoWvk Penggalan cerita dan pengalaman para mahasiswa tersebut tertuang dalam buku 30 Paspor di Kelas Profesor. Kisah-kisah di kelas Rhenald Kasali tersebut terwujud dari inspirasi di awal tahun lalu. Kala itu Rhenald meminta 30 mahasiswa di kelasnya membuat paspor. Sang profesor pun hanya memberikan waktu hingga pertemuan selanjutnya kepada para mahasiswa untuk membawa paspor mereka. Kelas menjadi gaduh karena memang hanya 5 persen dari penghuni kelas yang memiliki paspor.

Kegaduhan kelas Selasa pagi itu pun berlanjut di pekan berikutnya. Kala itu sang profesor meminta setiap anak untuk menentukan negara tujuan yang harus mereka kunjungi. Meskipun sudah familier bahwa di kelas Rhenald itu wajib untuk melancong ke luar negeri, kali ini berbeda. Sebab, acara lawatan ke mancanegara tersebut sebelumnya biasa dilakukan bersama-sama. Tapi, kali ini tidak. Sang profesor mewajibkan satu orang pergi ke satu negara. ”Saya belajar dari pengalaman sebelumnya. Saat itu kita satu kelas ke Thailand. Saat saya sedang sibuk berpikir harus dibawa ke mana bus dan anak-anak ini, eh mereka justru tidur. Mereka hanya pasif menjadi passengers (penumpang),” ujar Rhenald.

Melihat para mahasiswa tertidur pulas, Rhenald hanya terdiam. Dia menyadari bahwa misinya untuk menunjukkan dunia di luar zona nyaman selama ini belum sepenuhnya tercapai. Kekhawatiran pun kemudian menyerbu dia. Bagaimana jika nanti mereka tidak mampu menghadapi dunia yang sebenarnya karena terlalu sering bergantung. ”Sebagai pengajar, orang tua, tentu saya punya kewajiban untuk bisa membimbing mereka. Saya tidak mau mereka hanya menjadi passenger yang pasrah ke mana akan dibawa,” katanya.

Dia mengatakan, ide ”nyasar” di luar negeri itu juga banyak mendapat tentangan. Bukan hanya dari orang tua para mahasiswa, melainkan juga dari rekan sejawatnya. Alasannya, 19 mahasiswi dan 11 mahasiswa itu harus membolos mata kuliah lain saat melaksanakan tugas nyasar mereka. ”Bahkan, ada orang tua yang melapor ke pimpinan fakultas karena khawatir pada anak-anak mereka yang nyasar dan mengalami hal-hal di luar dugaan,” katanya.

Namun, menurut Rhenald, semuanya terbayar dengan cerita-cerita dan refleksi yang disampaikan 30 mahasiswanya. Dia dengan bangga mengatakan bahwa anak-anaknya itu telah siap menghadapi dunia. Bukan dengan bermental penumpang. Namun, berani menjadi pemimpin.

 

Sumber Artikel:

Hikmia, Zalzilatul. 2014. Hapus Mental Penumpang dengan Melanglang Buana. Artikel Jawa  Poshttp://www2.jawapos.com/baca/artikel/7808/Hapus-Mental-Penumpang-dengan-Melalanglang-Buana. Diakses tanggal 24 September  2015.

Kasali. Rhenald. 2014. Jawa Pos – Hapus Mental Penumpang dengan Melanglang Buana. Blog  website. http://rhenaldkasali.com/project/jawa-pos-hapus-mental-penumpang-dengan-melalanglang-buana/. Diakses tanggal 24       September 2015.

 Apakah kamu Anak Muda Indonesia yang siap menghapus mental penumpang dan berani menjadi pemimpin? Jawab pertanyaan ini dengan menjadi bagian dari Global Citizen Program.

CTA register

 

 

 

 

 

5 Reasons Why Should You Do Internship Before 25

Internship (Magang) merupakan investasi yang dapat digunakan untuk melamar pekerjaan di masa depan. Seringkali, para fresh graduate enggan untuk mengejar magang karena mereka khawatir terjebak melakukan tugas-tugas kasar seperti membuat kopi atau membuat salinan fotokopi. Namun, meskipun tidak semua magang membayar secara tunai, mereka membayar dengan cara lain. Walaupun banyak keluhan karena harus bekerja tanpa digaji, namun magang penting dilakukan. Mari simak 5 alasannya dibawah ini!

1. Pengalaman di Dunia Nyata

Bergabung dengan perusahaan sebagai anak magang memberi Anda kesempatan untuk bekerja langsung di dalam lingkungan profesional. Sebagai anak magang Anda tidak hanya menjalankan tugas, tapi Anda berada di sana untuk mendapatkan pengalaman kerja yang sebenarnya. Magang mengajari Anda lebih banyak tentang jalur karir yang akan Anda kejar. Anggap saja seperti ini – magang adalah cara untuk test drive pekerjaan dan mengeksplorasi pilihan karir yang berbeda.

2. Jaringan

Magang sering memberikan kesempatan untuk menghadiri pertemuan dan acara-acara internal maupun eksternal perusahaan. Berinteraksi dengan para profesional dapat mengenalkan anda dengan koneksi baru, dan belajar bagaimana berkomunikasi dalam lingkungan profesional. Secara pribadi, magang telah memperkenalkan saya kesempatan untuk memenuhi berbagai kebutuhan profesional di bidang saya. Jaringan telah membantu saya mendapatkan referensi dan mencari peluang pekerjaan baru. Magang bahkan dapat mengenalkan anda dengan mentor profesional.

3. Resume/CV Builder

Sebagai mahasiswa saya tahu pentingnya resume yang kuat. Tanpa resume yang solid, maka akan lebih sulit untuk diterima di Perusahaan impian Anda. Bagaimana Anda bisa memiliki resume yang kuat tanpa pengalaman apapun? Magang merupakan kunci untuk membangun pengalaman sebagai mahasiswa atau lulusan baru. Recruiter akan lebih mungkin memperkerjakan seseorang dengan pengalaman magang daripada seseorang dengan resume generik dan kurang pengalaman.

4. Manajemen Waktu

Sebagai anak magang Anda akan menjadi master manajemen waktu. Ketika Anda bekerja dalam lingkungan profesional serba cepat yang perlu Anda ketahui setiap hitungan menit, manajemen waktu sangat penting dalam setiap keadaan. Baik ketika Anda menghindari pertemuan, menyelesaikan tugas pada tenggat waktu, membuat panggilan telepon, maupun tugas-tugas lainnya.

5. Pondasi Karir

Magang menyediakan Anda dengan blok bangunan yang Anda butuhkan untuk masa depan Anda. Banyak kesempatan magang membantu mengatur pondasi bagi karir Anda. Penting diingat bahwa Anda memilih lowongan magang berdasarkan minat dan prospek karir. Sebagai Anak magang Anda memiliki kesempatan lebih besar diterima oleh perusahaan. Perusahaan sering menggunakan magang sebagai alat rekrutmen untuk menguji karyawan masa depan dan dalam banyak kasus, perusahaan mempekerjakan anak magang setelah lulus.

-||-

Pertanyaan selanjutnya adalah dimana mencari informasi magang yang relavan dan berkualitas? Kini bekerja magang secara profesional di berbagai belahan dunia bukan lagi mimpi tak tergapai untukmu. Raih kesempatan untuk mewujudkan mimpi itu bersama International Internship Program di jaringan perusahaan Internasional AIESEC Local Committee Universitas Gadjah Mada. Tunjukan kemampuanmu untuk bekerja secara profesional di instansi dan perusahaan berbagau negara di dunia.

Adaptasi dari: http://www.kompasiana.com/faiz_ar/mengapa-magang-penting-untuk-masa-depan-anda_54f687e0a3331137028b4eff

Global Leader Announcement

Congratulations for those who have passed all the selection phase of Global Leader!

Welcome to the big family of AIESEC in UGM!

Aisyah Nur Insani
Amanda Alfira Iskandar
Anindwitya Rizqi Monica
Arif Dinulsyah Putra
Arretha Nisa Hanifa Haris
Atika Nisrina Dewi
Aulia Fiqri Wicaksono
Bella Victoria
Chairunissa Ismiridha Fuadillah
Chitito Audithio
Christa Kinanti Anindita
Christina Dwi Kusumaningtyas
Claudina Zefanya Krisadya Putri
Cyntia ratna ayu
Danika Ramadhani
Deena Kazia
Desy Novita Sari
Dika Syahada
Faadillah Fayyadh Aidad
Fatah Fauzan
Gifton Denny Binowo
Gusti Nur Asla Shabia
Gustira Dita
Hedi Suryadi
Ignatius Adiasa Giovanco
Joscelind Akiko C.
Laurencius Wachyu Christanto
Maya Prestinawati
Mohamad Andika Bhaskara
Muhammad Isro Nazahar
Muzammil
Naima Fauziya Arif
Nenli Zoe Setiawan
Nida Azarine Irmanti
Nur Fahmia
Nur Hidayati
Nurudin Ma’ruf
Raka Wicaksono
Regina Jessica Angeline Purba
Rizqi Hayatunnisa
Rostya Septiana Putri
Salima Canthika Putri Suroto
Siti Musyafaah
Tiuruli Sitorus
Wildan Guntur Prakoso
Yehezkiel Agung Pratama

For those who is not passed this phase, keep strong because you have passed the FGD Phase while the others aren’t. There are a lot of opportunities in AIESEC that open for you. Then, on behalf of all members of AIESEC in UGM we would like to say thank you for your participation and hope we can still keep in touch in the future. We will send the feedback of your Interview result to your email, and hopefully it will help you to develop yourself more.

For those who passed this Interview Phase, please spare your time for the Induction Day in order to prepare the Local Conference, which will be held on October 2nd – 4th 2015 at Asrama Darmaputera Baciro UGM. The time and place of Induction Day will be announced soon.

Glad to have you all with us!

#GlobalLeader #ItsYourTurn

What is Global Citizen?

Global Citizen is an opportunity offered by AIESEC for young people to develop entrepreneurial and responsible leadership qualities and skills. A young citizen travels accross the world to go through a cultural learning experience while working for projects and NGO’s that aim to create positive impact in society. Depending on passion, students can choose between 4 different issues: Education, Culture, Environment, Social Entrepreneurship and Health.

With a network of 113 countries and over 20,000 international internshipseeach year, AIESEC offers more than just an international experience. AIESEC offers you the most intense learning experience by enabling you to live and work in a foreign country as you nurture your passions and fight your fears.

(Find out why you should join Global Citizen: A Way to Get the Best Experience Abroad)

Who can join this programme?

  • Undergraduate or higher students
  • 17-30 years old
  • People with well communicated English
  • Those who are interested with global issues

Financial Requirements

  • Application Fee: Free of charge
  • Programme Fee: Rp. 2.500.000 ,00
  • Student who join Global Citizen programme will have to cover their airplane tickets, insurance, visa fee, travelling, and daily expenses. Food and accommodation will be subsidized (fully or partly depending on each project)

What documents are needed to apply this programme?

  • Curriculum Vitae (CV) max 1 page
  • Parent Permission Letter
  • Motivation Letter

Bring your CV, parent permission letter, and motivation letter in the interview.

How is the selection process?

  1. Register yourself

Go open this link http://tiny.cc/reg-AIESECid

  1. Fill the application form

After you open the link, fill the online application form

  1. Interview with Local Committee

During the interview, be relaxed and just be yourself.

  1. Interview with AIESEC abroad

After the selection process in local AIESEC committee, you officially become Exchange Participant (EP). Then, AIESEC will help you to search the project, guide you, and give you some tips for the interview with AIESEC Abroad.

  1. Global Citizen on the go!

After you fulfill the requirements such as travel insurance, visa, flight ticket, etc, your journey will begin.

Testimonials:

Ahoj Ahoj by Nerissa Gunawan | AIESEC in PMBS

Nerissa Gunawan EDISON Project, Czech Republic Winter 2014

My First Journey: Philippines by Andre Kemi

Andre Kemi Lifeboat Project, The Philippines Winter 2014

FAQ

  1. What is AIESEC?

AIESEC is an organization where young people can get a lot of opportunities to explore and develop their leadership potential through team experiences and international experiences. Present in over 125 countries and territories and with over 86,000 members, AIESEC is the world’s largest youth run organization.

  1. What makes AIESEC different with other organization?

AIESEC provides you with an international experience; it emphasizes on providing cross cultural experience through practical and personal development. AIESEC is an entirely student run organization that focuses on creating positive impact and helping students develop their leadership potential.

  1. Does AIESEC provide certificate?

Yes, you will get certificate after you complete the Global Citizen programme.

  1. Is it scholarship program?

No, it’s not a scholarship program and you will have to pay administration fee as well as your own flight ticket. But surely this experience is more valuable than you think it is.

  1. What are included in the administration fee (Rp 2.500.000,00)?
  • Induction about AIESEC
  • Raising on AIESEC system
  • Participant manager to guide you for the process
  • Preparation seminar before you go
  1. What are excluded in administration fee?
  • Flight ticket
  • Passport
  • Visa
  • Insurance
  1. What kind of project or issue we will work in in this program?
  • Environment
  • Health
  • Education
  • Social Entrepreneurship
  • Culture
  1. To what countries can we go?

After you become an Exchange Participant (EP), you will be raised in our system where you can search for the project that matches your interest. The projects will be available in 113 countries all around the world.

  1. Is there any maximum quota for this program?

No, we will accept anyone who fulfill the minimum requirements and are able to pass all the selection process.

  1. Want to ask more?

Add our official LINE account @AIESECPM

For more information about Global Citizen click HERE.

AIESEC UNDIP – Global Citizen

Global-Citizen-andredim

Global Citizen Program is a program provided by AIESEC as a platform for youth to do a social project for 6-8 weeks to more than 124 countries. The Global Citizen Program is an opportunity for young people to develop social awareness and responsible leadership qualities and skills. This is the platform where you will be actively involved in one social project, going through a cultural learning experience while working for projects and NGO’s that aim to create a positive impact in society.

 

Global Citizen  Program offers the following issues  if you choose to participate732110

 

Projects are available in so many countries. The image below shows popular destination countries, check it out!

destination

Below are the phases that you’ll follow in Global Citizen Program

2

 

Administration Fee

1. Selection Fee = Rp 30.000 (Paid during selection)

2. Raising Fee = Rp 1.500.000 (Fee for registering you to Global Integrated System)

3. Matching Fee = Rp 1.000.000  (Project Approval fee for those who have matched with a project)

 

IMPORTANT DATES!

IMPORTANT DATES

 

HOW TO REGISTER FOR GLOBAL CITIZEN?

  1. Go to this link bit.ly/gcitizenUNDIP
  2. READ all of the instruction & description carefully!
  3. All question must be filled and don’t forget to attach your photo
  4. You are required to attach the following documents in the online form:

    – CV (Curriculum Vitae)

    – Parent’s Permission Letter

    Just click “choose file” in the last question to upload your document. Click “add another file” to attach another.

    You can find the document template in this link.  (Document uploads are not compulsory, but if you don’t upload it now please bring it over during the interview. The parent’s permission letter should be signed (signature can be scanned or image format)

  5. Use English language to fill the form!

 

For more information, you can contact our representatives!

syara :

line id : syarahafshoh

0812-1803-6193

Apa itu GLOBAL CITIZEN ?

Global-Citizen-andredim

 

Global Citizen Program merupakan salah satu program dari aiesec yang menawarkan kalian untuk melakukan suatu project sosial yang cakupannya Internasional yang mana kalian akan menjadi seorang relawan/volunteer selama kurang lebih 6-8 minggu di salah satu dari 126 negara yang tergabung dalam AIESEC. Global Citizen sendiri bertujuan untuk memberikan sebuah dampak langsung pada masyarakat melalui project sosial ini. Global Citizen berfokus pada beberapa isus-isu di dunia seperti Kesehatan, Pendidikan, Budaya, Lingkungan, dan kewirausahaan. Kalian juga akan mendapatkan banyak manfaat seperti International Networking, personal development, ataupun menjadi representatif dari Indonesia.

Program Global Citizen ini ditujukan untuk mahasiswa dari UPN “Veteran” Yogyakarta, Universitas Muhammadiyah Yogyakarta, Universitas Sanata Dharma, Universitas Kristen Duta Wacana, Universitas Negeri Yogyakarta, Universitas Sarjanawiyata Tamansiswa Yogyakarta, Universitas Mercubuana, dan Universitas Islam Negeri Sunan Kalijaga. Tapi tidak menutup kemungkinan bagi mahasiswa dari universitas lain untuk dapat mendaftarkan diri pada program Global Citizen ini.

Global Citizen untuk winter season ini akan diaksanakan dari bulan desember sampai dengan bulan Januari. Namun kalian sudah bisa mendaftarkan diri kalian sebagai Applicant dari sekarang.


Lalu apa saja persyaratannya?

  1. Mahasiswa atau Fresh Graduate
    Berumur minimal 17 tahun dan maksimal 30 tahun,
  1. Mampu berkomunikasi dalam Bahasa Inggris
    Jika kamu fasih dalam bahasa asing lainnya akan menjadi nilai lebih buat kamu,
  1. Mempunyai Motivasi Tinggi untuk bergabung
  1. Memiliki Paspor yang legal,
  1. Mengikuti Proses Seleksi.
  1. Membayar biaya administrasi

Untuk biaya pendaftaran Rp 15.000 dan untuk Administrasi Program kalian akan dikenakan biaya Rp 1.500.000 untuk biaya pendaftaran sistem Internasional AIESEC dan Rp 1.000.000 untuk biaya ketika kalian sudah mendapatkan project yang kalian inginkan.



 

Dan Gimana sih cara mendaftarnya?

  1. Kalian bisa Apply di link berikut ini: http://tiny.cc/ThinkActChange
    Dan jangan lupa untuk pilih Global Citizen Program ya.
  1. Proses Seleksi
    Setelah kalian mendaftar untuk Global Citizen, kalian harus mengikuti proses seleksi yaitu interview
  2. Pengumuman Hasil
    Jika kalian lolos proses seleksi kalian dapat memilih project yang sesuai dengan minat kalian. Dan kalian dapat mempersiapkan diri kalian untuk menjadi seorang Global Citizen.


 

Frequently Ask Question (FAQ)

  1. Apa itu AIESEC?
    AIESEC merupakan suatu organisasi pemuda Global yang berada di sekitar 126 negara yang mana AIESEC ini memiliki tujuan untuk mengembangkan diri kalian melalui beberapa program AIESEC yang salah satunya yaitu Global Citizen.
  1. Kapan dan berapa lama Program Global Citizen ini berjalan?
    Global Citizen ini akan mulai dilaksanakan pada bulan Desember hingga bulan Februari. Dan kalian akan mengikuti program ini kurang lebih 6 – 8 minggu.
  1. Negara mana saja yang bisa kalian pilih?
    Saat ini AIESEC berada di 126 negara, namun untuk program Global Citizen ini kita fokuskan kepada negara negara berkembang, karena tujuan dari Global Citizen sendiri untuk memberikan dampak positif pada masyarakat. Seperti misalnya negara-negara di ASIA (Cina, Thailand, Filipina, Kamboja, Malaysia, Vietnam, dan masih banyak lagi) atau negara negara di Eropa (Polandia, Republik Ceko, Rusia, dan masih banyak lagi).
  1. Apa yang AIESEC sediakan untuk kalian?
    Apabila kalian sudah membayar biaya administrasi sebesar 2.500.000, kalian sudah bisa mendapatkan akses mudah dalam sistem Internasional AIESEC dan bisa memilih project yang sesuai dengan minat kalian. AIESEC tidak menyediakan biaya tiket pesawat ataupun pengeluaran lainnya. Semua biaya ditanggung oleh applicant sendiri. Namun kita menyediakan seorang pembimbing untuk memberikan segala informasi yang kalian perlukan untuk program ini.
  1. Apakah kalian bisa mendapatkan sponsor atau bantuan dana?
    Ya, tapi kalian harus mencari sendiri sponsor tersebut. Dari pihak AIESEC akan membantu memberikan surat rekomendasi atau cover letter.

Untuk mendapatkan informasi lebih lanjut, kalian bisa menghubungi:

Koordinator Global Citizen Programme:

Vita Maulidina

+62896 2754 2134vitamaulidina.pratiwi@aiesec.net

Koordinator Marketing:

Egy Fazri

+62812 8168 8944 | egy.fazri@aiesec.net

Discover The Whole of Awesomeness in Malaysia

2

We are Close and I Open something Close

We are in short distance, but we were not feeling close, and I let myself to discover whole of awesomeness of our diversities

– Indonesia >< Malaysia –

“Huh, I never thought that I’ll be accepted in this project”, it was my first impression when I feel grateful that I have been accepted in matching process through AIESEC, means that time I was ready to go to exchange and Malaysia, the Indonesia neighbor country became my destination for this exchange where I stayed for 6 weeks and where I got awesome experiences.

“Hurray!”

Here, my name is Erland Adestio Sadana, this is my first year study in university. Even that so, I dare myself to join this great occasion. Then, somehow it made me feel I was very excited since – fortunately – that lucky came to me and let me take this chance to exchange, to go to aboard, to accomplished one of my little dream. Surely, I kindly say it was not easy that I was able to take my step until here, there are lot challenges before that I have to pass first. However, I do believe where there’s will there’s way and here I got my awesome story during my exchange in

Malaysia.

17th January 2015 is my momentum when it had became my first time that I stepped my feet in aboard. Actually, I went together to Malaysia with other 2 EPs from the same LC as me, AIESEC LC Universitas Brawijaya and did project as me, TechCycle Tech4All, but in different host LC. Skip!

FYI: I didn’t change my currency,

IDR to MYR before, because I prefer to withdraw my money from ATM.

Then, once I had arrived in Malaysia airport KLIA2 as my TN manager told me, I have to go by KLIA Express to reach KL Central where my TN manager would meet me and it cost 35 RM (Ringgit). Here is my little problem, since I didn’t change my money yet and I didn’t have cash, so I tried to use my debit card for payment of KLIA

Express ticket. Unfortunately, somehow my debit card could not be use for the payment. Yeah, I was getting confuse here.

“Fiuh!”

At last, I was so relieved there were my friends who went together with me brought Ringgit cash and lent me some.

“What can I do now if I go alone?”, it was only thing that I can only think at that time. I never thought what happened to me if they were not with me.

Then, after I bought ticket for KLIA Express and before I was going to go by KLIA Express to KL Central, I and my friends separated since we were in different host LC.

It was about 7.30 P.M. Malaysia time, I didn’t wait for long my KLIA Express was ready to take to go to KL Central. It took about 30 minutes from KLIA2 to reach KL Central by KLIA Express. When I was in KLIA Express I met a guy from Indonesia too and we got a little chit-chat, then I

knew that he was AIESECer before, since he had graduated now he had been working in one of airplane company in Malaysia. Yeah, after that he also took and accompany me until I can met with my TN manager in KL Central. Thanks to him.

“Erland!”, with different pronunciation until I knew it was the way how Chinese pronounced my name, I heared that when I was looking around, I know it referred to call my name, but I wasn’t able to recognize it in the first time, indeed.

“Erland!, Erland!”

“Erland!”, still with the same way how it pronounced. Then, I just try to found where that voice came from. I just realized where the voice came from, it turned out beside me, it was a short girl.

Kindly she welcomed me there without must wait for long. She named Hoo Xin Hui, or I used to call her “Ho” as my TN manager who will take care of me and all of us as EPs for next 6 weeks in this project which held by AIESEC LC UM in Universiti of Malaya, Malaysia. After I met her, soon she took me into the car. Then I met with another AIESECer of LC UM in the car.

”Hello, Erland!”, the man in the car welcomed me with his funny act that made me had a little laugh, yeah, keep with unfamiliar pronunciation and I just tried to correct how he pronounce my name (but then, as the time flows, never mind). I called this funny man, Khang-Khang, I don’t know why I must call him in that way and to be honest he was the one who asked me to call him in that way.

“This is for our special relation”, he only told me so, but anyhow it was kinda funny.

This was my first night in Malaysia and before they took me to UM, I was taken to a restaurant first for our dinner. Here, my manager celebrated my arrival and gave me something since I was the first EP who came to UM. She also treated me a glass drink. “Welcome to Malaysia” Yeah, it written there and it was really nice.

After we were full with our dinner, they took me to one of UM dorm, Kolej Kediaman Kedepalan for next 2 days before I moved to another dorm, Kolej Kediaman Ketiga. Then that was my first awesome day in Malaysia end here. I was so tired of my journey to reach here and I took a lot of nap soon after all.

Tomorrow, 3 people of other EPs had finally arrived here, there are Oksana from Kyrgystan, Iris from China, and Lester from Kenya he also was became my roommate here.
After all, we must to celebrate their arrival first.

Untitled1
In first week activity, we had some preparation and practice for Malaysia Leadership Development Seminar (MyLDS – I’ll use this for after) a biggest international conference for youth in Malaysia which it was held for 3 days and all the EPs must attend in. The days pre-MyLDS, we met other members of LC UM, they welcomed us warmly. Before we started our training or something to do we played some games, yeah it was so fun being together with them. Skip, until the main day, MyLDS.

Actually, I didn’t really have great expectation of the conference since I thought it was only ordinary seminar or something so. But, it turned out to be more than my expectation, indeed.

This year (2015) MyLDS was held at Universiti Putra Malaysia (UPM) (FYI: UPM is the biggest university in Malaysia) its location was not too far from KL. In MyLDS I met again with other EPs in the same LC as me as I told before.

What we did in MyLDS:

Global Village was the first agenda of the conference. This conference was attended by people as delegates from various countries and it more than 600 participants. Here, every country had their own booth and they shared all about their culture. We also have occasion to show off

our tradition, such as dance and many more. It was so made me feel very excited where I can met whoever from different country and culture.

Next agenda for these 3 days, from all delegates it divided into some track, where all of the EPs get into EP track, there were 42 person in EP track, then we had some seminars that presented by some facilitators, here of course we were taught about leadership and how we develop it, then we are able to know how to place ourselves into the society and what impacts that should we contribute.
During these 3 days of seminar, we also sometimes dance to melting the cold atmosphere. Honestly, this was my first time to do such dance and it was made me felt something crazy since the music also stuck in my mind. LOL.

Surely, the last day of MyLDS, in the last session was the best. That time, I – we didn’t know what happened suddenly and we was divided became 3 groups, each group entered different room and we didn’t know anything what we were gonna do in our room. Once we – my group were in into the room. The facilitators that we used to know kind to us, here suddenly they act so not friendly anymore. We wondered why they act so, then they asked us to do all what they said, somehow we just did what they said. They treated us like as slaves, cleaning the floor and something like that, I was sure that all of us think like “How dare they are”. We were so tired of this, why they asked us to do this absurd things and that time we couldn’t do anything.

After that, a facilitator asked some of us to follow him, include me, he explained to us what was going happened, and we was took to another room, the first room we entered beside our room, let’s say that group – all of them were writing all of 42 EPs name with hands tied.
“Why do they just do something like this?”
Yeah, it was not as worst as our group. Next, we was took to another room, the last group.

“Why are you so sweating?”

“I’m not sweating, it’s raining outside, I just a little wet.” “…”, “Want a juice, or some biscuit?”
“Oh, thank you so much.”

“…”

“WHAT ON EARTH THEY ARE DOING HERE!”

Hey, it was so unfair. I didn’t know why that they can enjoying and relaxing in their room, dancing, singing, and crazing while we treated like as slaves. No doubt, we are so envy of them. Then, for a few moment, we have to got back to our room, the horrible room. (At least I had rest for a while)

When we back to our room, so pity to look our friends were still cleaning the floor. This was not we should do here.

“We had paid for this seminar why did we have to clean the floor!”

“Hey, guys! What are we doing here?”, someone of our group shouted.

“Why do we have to do this? This is not our choice, we have our own option to do what we really want to do.”

Here we felt that we have power now, we decide to against this foolish thing. Yeah, we started to drew some arguments, and nail it, we chose to go out from this room.

Yeah, we end this suffering and we went to our freedom, the freedom room. When we had been inside the room, I did sure, all of us feel very envy of them that why they could be enjoying while we had hard session. However, we didn’t need to think or discuss about it anymore. Then, a few minutes later the group from the writing room also entered this room of freedom, I thought it caused they had gave up there and it means all of us had gathered in this room. So, after the screw moment before, here we were start to dancing and be crazy with also all of facilitators who treated us so cruel before.

– For a little explain, thought what we had learnt from that rude game is… –

It’s like our reality, we stay in the diversities, where there are some of people can feel that they really enjoying their life beside there are some are ignored by people. Most of people knew and believe what they saw but they didn’t want to realize what this reality as the fact of life faces are. Although, it was not the ideal of life which we desire to, but just their own idealism only against our life ideal. Moreover, there are none of them who want to blame theirs.

Therefore, we tried to realize what the fact of reality are, the life what we live was divided into three classes as we were divided into three groups, where there are some of people stay and try to left from the rural and poor community (the most absurd group ), in other side some of them who think they can life properly by just keep do what they had been doing (the writing room), and people in the upper class who are able to feel they live happily without any duty and find what really life is which it was a freedom (the best room ever).

Since we born, all of human never know what would happen to them, neither it was good in their society nor it was better for their own self nor it was the ideal of them nor it was what they should be nor it was their choice nor it was the fate which belong to them.

Which means since beginning we can decide what we desire in our life. That is just an option whether we will choose or not, we are the only one who can take step on which way we do want to through this life.

Here, do we want to keep stay in under the orders or take a step forward to the freedom?

Definitely, we want to life freely. – … –

We knew that night, the third day night was the last night of this conference. Thought, what was in our mind such as;

“Are we going to separate?” “See you next time guys”
“Will we meet again later?”

“Why does this moment go by so fast?”
“Don’t left me, all of you whom I want to stay with”

To be honest, I also feel such things and that’s why there was a special agenda for us here, the best time since three days we had been through.

As during the three days in MyLDS, I doubt that my existence have a meaning, thought I was nothing here. Considering I couldn’t do anything. Besides, I thought they were bad.
Ok, the last agenda in this session of the third day was very bring our emotional.

“…”

“Please close your eyes!” “…”

Some people were allowed to open their eyes alternately…

“…”

“Who’s one do you think that you comfort to stay with?” “Who do you believe a person will be good leader in the future?”
“Who’s person that you enjoying to talk with?”

“Who do you think a person who can lead you to be better?” ”Who’s person that always motivated you?”

“Who’s the one you trust a lot?”

“Who is the person that inspired you and it’s more than your expectation?” “Who is the person do you want to guide you?”

“…”

By touch his/her head…

“Oh, I bet there is no one who will touch me”, …

However,

As during the three days in MyLDS, I doubt that my existence have a meaning, thought I was nothing here, but they want me to filling the space left. Considering I couldn’t do anything, but they keep support me behind where all the chances were given to me. Besides, I thought they were bad at first, but as the time went on, our diversities were our sense to take care each other and it changed my perception of them and how I should face the step ahead.

This conference was not only like we taught by what they deliver in presentation about leadership or something to us. Somehow, that feeling of being together as a little family grew as well. Back then, what I just ever feel, we know we only have a short moment for this conference, means our togetherness was only for temporarily and we were going to separated. Then, what got stuck on my mind; I was never sure that we can meet again next time while we can’t denied this farewell. All the time we were being together turn into our treasure in our mind.

In that moment, I kindly said that I should shed my tears, even when I look back and write this scene. I was very sorry that I can only said thank you for all the wonderful times we had.

Next day, all of delegates of MyLDS attended to Youth to Business (Y2B), it was the last conference where we taught how we as the younger to take part as an entrepreneur and how we can consistently toward our successful by great person such as the leader from various companies.

Untitled

Times flies so fast. Tomorrow, after the three days of MyLDS and one day for Y2B, we must back to our LC and it was our hard time to said good bye.

FYI: one more another EP from China, Evan, just came after the conference, so there were 5 people in our project.

27th and 28th January 2015 we went to SOLS 24/7 for training, an nGO which bring charity for poor and cares for recycle e-waste (electronic waste).

What we did, we learnt to know what parts and components of computer, learnt how to fix that, and also we went to charity house as the nGO’s awareness of education for poor in Malaysia where also there are some of volunteers who taught them.

*Little bit out of topic. But, since we had a few free time after this training, so we went to some vocation with buddies from UMP and I just say, “It was great time to spend whole day with awesome friends”.
Skip!

As the next agenda of my schedule at 4th February 2015 we held a workshop in Sri KDU International School, Malaysia for one day where there was Eco Club as the community which contribute for environmental awareness. It was very fun being there, they so welcomed us. We delivered a presentation about awareness of e-waste to manage and recycle e-waste and made some little group discussion of the issue.

Sorry to mention this:

Before we did our last work, we had an arguing with our TN Manager. I kindly feel regret as my apologies, since maybe I was the one who started it. During preparation for last agenda, as usual we must set up the materials that we need for this work. Ok, we prepared for that, made something to promote and something to place on our booth. Yeah, and as usual I felt such as we do and just do what our manager aim to, made this and that.

Suddenly I only tried to speak to her…
“and what are you doing?”

Yes, it changed whole of the atmosphere, I said that it’s not mean it had no reason, since last time when we were working I only she just chat with her friend (also as the manager for this agenda) and do nothing for our work (ok, maybe a little bit). Then, my manager just ask we could go, our task was clear, she could do it alone, and something like that. So, the day after that, she was like angry with us (once again sorry to say this up). But, of course after day by day we were sorry of this problem and we had understood each other, our mistakes and what we should do.

The last agenda we had on 9th – 12th February 2015 was promotion and collecting e-waste in Digital Mall, Malaysia. Here we had a booth where we were giving information and explained of e-waste to the visitor of the mall and collecting all the e-waste from they who care on.

I was very tired of this job, since we have to work start on 10 A.M. until 10 P.M., but at least our work had been going well, even only within 4 days we work – we had collected lot of e-waste. “Yeah!”

Unfortunately, our project end here, because the actually last agenda was canceled, but never mind which means I was already free and have lot time to take pleasures in Malaysia.

“Haha”

Since I can stay in Malaysia with free visa for 30 days, but I must stayed in Malaysia more than 30 days, means I had to reset my date of my stay permission. In order to do that, I took a vocation to Singapore – though it was awesome country and near Malaysia – for 3 nights 4 days, surely it was so amazing to spend my little time in Singapore and then back to Malaysia. (Yeah, even I had a little problems in immigration)

Ok, that is not what I should told here. Skip!

For my remains days in Malaysia before my flight back to Indonesia, yeah nothing to do than just explore more Malaysia. I went to some tourist attraction, and in the days left, one by one EPs back to their country, first Iris in 20th and then Oksana in 21th in the next day. Too hard to us to say good bye to them, but we knew that we couldn’t hold the time.

Honestly, I have lot things that I want to told, beside I’m not sure those are able to explain by words.

Ok, after I collected all of awesomeness of an experience through my exchange, on 27th I back to my country, Indonesia.

Actually, it was a hard option whether we have to back since we are also miss our hometown or we want to stay here for long more since we are gonna miss this place so much. There was no special condition of where place I can comfort to stay at. Only moment that explain where the place I can’t leave.

So, for all what has been passed:

I kindly appreciate my own self for choose AIESEC as one of my life way which provides me to getting involved in such new environment where I never expected before, discovering in great occasion to know diversities of various people from around this world and understand to evaluating the current condition we have by compare what current issues we face.

Through my experience I realize that what we are facing is not the current problems we know, but what we are facing is our way to bright future by try to get involved and what should we contribute. In short, it was not the problem for us, but it is a challenge for us which we have to cross, then reach the next life what we are dreaming of. Last thing to sum it up I learnt,

“Once I fall into hole that I never though, it rather than I make my own hole”

Therefore, greatly thank you for all magical time I passed, and as my grateful in words, unfortunately it was only temporarily, but it stuck on forever.

– Fin –

Global Leader 2015

Slide1#ItsYourTurn to decide which kind of leader you want to be!

PICK YOUR JOURNEY!

Slide2We offer 5 Global Leader opportunities suitable for different topics of interests and supporting skills. Pick which fits you the most!

Slide3

Slide4MARKETING FIELDS

You can choose to engage in either Marketing or Public Relations and Information Management

Supporting Skills* (do not necessarily cover all):

Marketing:

1. Familiar in using Graphic Design softwares (Adobe Photoshop/Adobe Illustrator/CorelDRAW etc).
2. Have an interest in documentation photography and/or video making-editing.
3. Have an interest in online publications (Blog, Websites).
4. Have an interest in visual communication and marketing.
5. Have an interest in branding and marketing strategies.

Public Relations and Information Management:

1. Good public speaking and communication skills.
2. Have an interest in online social media publications.

 

 

Slide5FINANCE AND LEGAL FIELDS

Supporting Skills* (do not necessarily cover all):

1. Familiar with organisational financing.
2. Good financing and budget managerial skills.
3. Good writing skills (reports).

Slide6INTERNATIONAL OPERATIONS FIELDS

You can choose to engage with incoming exchange participants doing our social projects in Yogyakarta, or outgoing exchange participants doing their social project and internships abroad.

Supporting Skills* (do not necessarily cover all):

1. Good command in English, both written and oral.
2. Have an interest in current social issues in Yogyakarta.
3. Have an interest in engaging with people from another countries.
4. Creative and critical on how social projects in a global scope helps the role of AIESEC in UGM to give a tangible social impact in Yogyakarta.
5. High mobility and availability.

Slide7SALES FIELDS

Supporting Skills* (do not necessarily cover all):

External Relations and Business Development:

1. Good public speaking skills.
2. Have an interest in business development, specifically with middle industries in Yogyakarta.
3. Have an interest in maintaining good relationship with Corporates, national and multinational.
4. Good insights on local corporates and industries.

Slide8TALENT DEVELOPMENT FIELDS

You will be engaged with members and functionals of AIESEC in UGM, as part of an effective human resources management of the local committee.

 Supporting Skills* (do not necessarily cover all):

1. Familiar with organisational human resources management.
2. Good talent recognition and assessment skills.
3. Have an interest in human resource assessment and tracking.
5. Empathy and willingness to give feedbacks.

 

Frequently Asked Questions

Do I need to be proficient in English to be accepted as a member of AIESEC in UGM?

We do prefer those who are familiar in using English, because we are an international youth organisation that run agendas and programs in English. Also, there also some opportunities (please refer to the “PICK YOUR JOURNEY” section above) where English skills may also be needed specifically.

Do I need to submit TOEFL/IELTS scores to be accepted as a member of AIESEC in UGM?

No. Although we do prefer those who are familiar in using English, we don’t generally require quantified English proficiency certificates as mention to become a member of AIESEC in UGM.

Do I need to do AIESEC exchange program as a member of AIESEC in UGM?

You can be an AIESEC UGM member without doing our Global Citizen Program exchange program. If you are interested in doing the exchange program, please visit our page for more info.

What is the criteria for the application?

We accept currently active UGM students from any majors in Undergraduate (S1) and Vocational (D3/D4) degrees.

Where can I find out about which department of AIESEC UGM that I will most likely apply for?

You can refer to “PICK YOUR JOURNEY” section above. There are ample opportunities within AIESEC UGM that can develop your leadership skills and enhance your insights.

Do I need to attend all of the Global Leader events?

To be selected as an AIESEC in UGM member, you MUST be present at all of the selection phases, especially the Local Conference on October 2015 if you are accepted.

Do I need to pay for this application process?

There are no fees for the selection phases. However, if you are accepted as a member, you must attend the Local Conference on October 2015 which has a fee that will be explained after the selection process.

Where do I find out about the updates of the selection process?

Keep yourself updated through your e-mail account and our Facebook page AIESEC UGM.

I’m having a problem with filling the physical application form!

Please kindly contact our Organizing Committee President, Faisal, at 0811519775 or LINE ID: faisalammar

I have a question that is not included in this FAQ!

Please kindly contact our OC Communications, Pandu at 083872551551 or LINE ID: maslennon or Rhyo at 087839456663 or LINE ID: sterhyo.

Interested? Click Here to Apply!

Don’t forget to select “Global Leader (Campus Involvement)” in the Program section!

 

Need Support?

Contact Person

Pandu Raka Pangestu

Phone: +62838-7255-1551

LINE ID: maslennon

Rhyolito Mahendra

Phone: +62878-3945-6663

LINE ID: sterhyo

Additional Information

Twitter: @AIESEC_UGM

Instagram: @aiesecugm

Facebook: AIESEC UGM

Official LINE Account: @AIESEC_UGM